Förflytta dig till innehållet
JAA

Anne-Marie Cronströmin muistolle

Syyskuussa 1994 Nils-Gustav Cronström (1921–2006) menetti vaimonsa, Anne-Marie Cronströmin, s. Nelin (1923–1994), Estonian onnettomuudessa. Seuraavina vuosina hän teki merkittäviä lahjoituksia vaimonsa nimissä kunnioittaakseen hänen muistoaan.  

Filosofian kandidaatti Anne-Marie Cronström oli kotoisin Vaasasta, mutta asui ja työskenteli Uppsalassa suurimman osan elämästään. Suurimman osan urastaan hän työskenteli ​ Uppsalan kieli- ja kansanperinteen murreosastolla, jossa hän erikoistui ruotsin murteisiin ja vironruotsalaisuuteen. Anne-Marie Cronström laati muun muassa kattavan vironruotsin sanakirjan. 

Nils-Gustav ja Anne-Marie Cronströmillä ei ollut perillisiä, joten vaimonsa kuoleman jälkeen hänen aviomiehensä kääntyi muiden toimijoiden puoleen, jotka pystyivät hoitamaan perheen perintöä. Nils-Gustav Cronström lahjoitti osan vaimonsa aineellisesta omaisuudesta kotikaupungilleen Vaasalle, kun taas Åbo Akademin säätiö sai noin 985 000 euron arvoisen lahjoituksen. Anne-Marie Cronströmin muistorahasto perustettiin vuonna 2002. 

Tänään Anne-Marie Cronströmin muisto elää Åbo Akademin jatko-opiskelijoille myönnettävien apurahojen kautta. Rahaston käytettävissä oleva tuotto on jaettu yhteen tai useampaan apurahaan, niille tieteen aloille jotka olivat Anne-Marie Cronströmille tärkeitä: vironruotsin murteet, suomenruotsalaiset ja etenkin pohjanmaan murteet, pohjoismainen kaunokirjallisuus ja kuvataide.

Mitä sinä haluat tukea?
Suuntaa lahjoituksesi.

Lahjoita »