Förflytta dig till innehållet
JAA

Englannin kielelle ja kirjallisuuden tulevaisuudelle

Professori Heinrich Wolfgang Donner (1904–1980) oli aikansa vaikutusvaltainen akateemikko ja anglisti, jota kiinnosti erityisesti renessanssin ja romantiikan englantilainen kirjallisuus. Kirjallisuuden historioitsijan ja apulaisprofessorin Joakim Otto Evert Donnerin poikana H.W Donnerin akateeminen polku aukesi varhaisessa vaiheessa. Valmistuttuaan filosofian kandidaatin tutkinnolla Uppsalan yliopistosta, Donner opiskeli englantia ja kirjallisuutta Oxfordin yliopistossa, jossa hän myös väitteli vuonna 1934. Kolme vuotta myöhemmin H.W. Donner siirtyi Turkuun hoitamaan äskettäin perustettua englannin kielen ja kirjallisuuden professuuria Åbo Akademissa. Uransa viimeisen viidentoista vuoden aikana (1951–1966) hän työskenteli englannin kielen professorina Uppsalan yliopistossa. H.W. Donnerille myönnettiin kunniatohtorin arvo sekä Åbo Akademissa että Uppsalan yliopistossa, ja hän jätti merkittävän jäljen molempien yliopistojen englannin oppiaineisiin.  

Kuten isänsä, H.W. Donner piti tärkeänä sijoittaa tieteelliseen tutkimukseen ja tuleviin akateemisiin kykyihin. Testamentissaan hän lahjoitti merkittävän summan englannin kielen ja kirjallisuuden laitokselle. H.W. Donnerin rahasto antaa laitoksen opiskelijoille, tutkijoille ja opettajille mahdollisuuden hakea apurahoja asumiseen, matkustamiseen ja kirjallisuuden hankkimiseen mm. Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa. 

Hänen esimerkkinsä kansainvälisesti tunnettuna tutkijana ja arvostettuna opettajana inspiroi edelleen oppiainetta. Englannin kielen laitos on myös useaan otteeseen voinut kutsua johtavia tutkijoita vierailevina H.W. Donner-professoreina, kehittäen tutkimusta ja opetusta. Tällä on ollut pysyvä positiivinen vaikutus aineen kehitykseen Åbo Akademissa.  

Omien avokätisten lahjoitustensa lisäksi H.W. Donner kannusti myös sukulaisiaan lahjoittamaan Åbo Akademin säätiölle. Hänellä oli muun muassa ratkaiseva rooli Olly ja Uno Donnerin testamenttilahjoituksessa, joka mahdollisti uskontohistorian ja kulttuurihistorian tutkimukseen erikoistuneen Donner-instituutin perustamisen vuonna 1959.

Kuva: Åbo Akademin Kirjasto

Mitä sinä haluat tukea?
Suuntaa lahjoituksesi.

Lahjoita »