Förflytta dig till innehållet
JAA

Säätiön suurimman tutkimusrahaston lahjoittanut perhe

Kirjakauppias Gösta Branders (1869–1955) ja hänen vaimonsa Gertrud, syntynyt Ljungborg (1870–1959), olivat säätiön varhaisia ​​lahjoittajia. He omistivat Pohjoismaiden suurimman kirjakaupan 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä ja lahjoittivat useasti kirjallisuutta Åbo Akademille. Brandersin perhe lahjoitti myös miljoona markkaa Åbo Akademin kirjaston rakentamiseen.

Arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema ”kirjatorni” valmistui vuonna 1935. Noin kymmenen vuotta myöhemmin lahjoittajat investoivat kirjastorakennuksen laajennukseen 18 miljoonaa markkaa. Brandersit osallistuivat myös taloudellisesti ylioppilaskunnan talon, Kårhusetin, rakentamiseen. Gösta ja Gertrud Branderin tytär Else Branders (1901–1997) peri vanhempiensa omaisuuden, anteliaisuuden ja suuren intohimon kirjallisuuteen ja akateemiseen tutkimukseen. Else Branders oli koulutettu sairaanhoitaja ja hän yhdisti hoitajan ammatin kirjastonhoitajan tehtävään Punaisen Ristin sairaalassa Helsingissä. Else Branders vastasi sairaalan kirjaston kokoelmista. Kirjat tarjosivat potilaille sivistystä ja tervetulleita taukoja sairaalahoidosta. 

Vuonna 1944 Else Branders peri isänsä tehtävän Åbo Akademin kirjaston asiamiehenä. Hän hoiti tehtävää samalla antaumuksella kuin Punaisen Ristin sairaalan kirjastoa ja jatkoi isänsä huolellista kirjanpitoa vastaanotetuista kirja-, kuva- ja käsikirjoituslahjoituksista. 

Vanhempiensa tapaan Else Branders päätti lahjoittaa Åbo Akademin säätiölle. Hän oli yksi maan varakkaimmista ihmisistä, mutta asui yksin ja vaatimattomasti. Syksyllä 1985 Else Branders perusti säätiöön isänsä nimeä kantavan rahaston. Gösta Brandersin tutkimusrahaston varat sijoitettaisiin pääosin listattuihin osakkeisiin, ja kolme neljäsosaa tuotosta käytettäisiin vuosittain tieteellisen kirjallisuuden ostamiseen Åbo Akademille. Else Branders jätti lähes koko omaisuutensa Åbo Akademin säätiölle. Gösta Brandersin rahasto on suurin säätiön hallinnoimista rahastoista ja perheen lahjoitukset mahdollistavat tutkimus- ja kurssikirjallisuuden, lehtien, verkkolehtien ja tietokantalupien ostamisen Åbo Akademille.

Kuva: Åbo Akademin Kirjasto

Mitä sinä haluat tukea?
Suuntaa lahjoituksesi.

Lahjoita »