Förflytta dig till innehållet
Spela upp video »
DELA

Teaterchef Jukka Aaltonen

Utan konst är vi inte människor

Jukka Aaltonen är skådespelare och teaterchef för Åbo Svenska Teater sedan 2015. Teatern fungerar vederlagsfritt i teaterhuset som ägs av Stiftelsen för Åbo Akademi. Stiftelsen har även understött teatern genom att investera i scentekniken.

“Åbo Svenska Teater är ett svenskt rum i staden. Det är en samlingsplats och ett ställe för att uppleva, få nya intryck och bli bekräftad, säger Aaltonen.” 

Aaltonen är övertygad om att människan behöver konst och kultur, och att teater alltid kommer att existera i något format. Vi behöver konst för att förstå mänskliga handlingar och hur samhället fungerar. Via konsten ställer vi frågor kopplade till vårt inre, inklusive de områden som inte kan beskrivas med ord. 

“Jag hoppas att begreppen teater, konst och kultur kommer att utvidgas i framtiden, så att de kan betyda olika saker för människor, samtidigt som alla känner sig delaktiga. Alla kan göra konst, får delta och hitta nya sätt att samlas kring kulturen, säger Aaltonen.” 

Stiftelsen för Åbo Akademi understöder kulturbärande verksamhet också genom sina tre museer; Sibeliusmuseum, Museet Ett hem och Casa Haartman. Vill du understöda kultur genom en donation till Åbo Svenska Teater eller Sibeliusmuseum?

Donera

Vad vill du understöda?
Rikta din donation här.

Donera »